ביטוח חובה בתוקף הוא הבסיס לתביעת פיצויים בגין תאונה. למרוצת זאת יש מקרים בהם גם אם אין ביטוח חובה תקף, ניתן לתבוע פיצויים בשל תאונת דרכים. כדאי להכיר את החוק ומומלץ לפנות לעורך דין תאונות דרכים במידה ואתם מעורבים במקרה שכזה.
בישראל יש את חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חוק הפלת"ד) ולפקודת ביטוח רכב מנועי. על פי החוק כל נהג של רכב מנועי חייב להיות מבוטח בביטוח חובה. במקרה של תאונת דרכים הנהג או הנוסעים ברכב יוכלו לתבוע פיצויים מחברת הביטוח שמבטחת את הרכב בביטוח חובה. אין כל שאלה לאחריות בתאונה ולעניין הפיצויים.
מה במצב בו אין ביטוח חובה בתוקף?
כאשר אין ביטוח חובה בתוקף ונגרמת תאונת דרכים עם נזק גוף, המקרה מורכב יותר. כדאי מאוד לקבל שירות של עורך דין נזיקין במכיר את החוקים ויש לו ניסיון במקרים כאלו.
עורך דין תאונות דרכים מנוסה יכול למצוא קשר בין התאונה ובין העבודה של הנפגע ברכב. לדוגמא אם נהג בדרכו לעבודה או לפעילות כלשהי הקשורה למקום העבודה שלו, לדוגמא השתלמות, מקצועית, כנס שנתי או אירוע חברה וכדומה. במקרה כזה יכול העורך דין להגיש תביעה מול ביטוח לאומי לתשלום עבור ימי מחלה שהנפגע מחסיר, החזר הוצאות שונות ואף קבלת קצבת נכות מביטוח לאומי במקרים חמורים יותר.
בנוסף לכך יוכל להגיש עורך הדין שלכם תביעה עבור תשלום תכוף בתאונות דרכים שמאפשר קבלת סכום מסוים למימון הוצאות מחייה וטיפול רפואי של הנפגע עד שיוחלט על גובה הפיצויים המלא למקרה שלו.
האם יש דרך נוספת לתבוע פיצויים במקרה כזה?
יש מצבים נוספים בהם ניתן לתבוע פיצויים לנזקי גוף בתאונת דרכים כשאין לרכב ביטוח חובה תקף. אפשרות אחת היא אם יש לנפגע דרך להוכיח שלא ידע כי לרכב אין ביטוח חובה תקף. מקרה כזה הוא הוכחה שלא קיבל מחברת הביטוח התראה לחידוש הביטוח. אז יוכל לתבוע את קרן קרנית ולקבל פיצוי כספי.
האפשרות האחרת היא תביעה מכוח פקודת הנזיקין. הנפגע יצטרך להוכיח שהתאונה נגרמה על ידי הנהג ברכב האחר שמעורב בתאונת הדרכים ואז יהיה זכאי לתבוע את חברת הביטוח של אותו הנהג. ההוכחות הללו דורשות ידע משפטי רב ותהליך ארוך שיש לקחת בחשבון עד להוכחת האשמה במקרים מסוימים.
איך בית המשפט מחשב פיצויים לנפגע בתאונת דרכים?
יש מספר אלמנטים שונים המרכיבים את החלטת בית המשפט בנוגע לגובה הפיצויים לנהג או נוסע שנפגעו בתאונת דרכים.
בין האלמנטים שמשפיעים על כך:
- אחוזי הנכות שנגרמו לנפגע בתאונה
- הפגיעה שלו בכושר ההשתכרות העתידי
- משך תקופת אי כושר ההשתכרות שלו לאחר התאונה
- הוצאות שונות שנגרמו עקב התאונה – בדיקות, טיפולים, ציוד רפואי והוצאות נסיעה
- כאב וסבל – סעיף מעט יוצא דופן המשקלל על פי נוסחה קבועה את גיל הנפגע, אחוזי הנכות ומשך האשפוז שלו כדי לקבוע "רמת כאב וסבל".
כפי שניתן להבין אין מדובר במקרים קלים מבחינה משפטית, ולכן חשוב לקבל יעוץ וליווי משפטי של עורך דין תאונות דרכים בכל מקרה של תאונת דרכים, ובעיקר אם הרכב ללא ביטוח חובה בתוקף.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזיקין בצפון אשר מעניק ליווי משפטי אפקטיבי, נכון וממוקד לצורך השגת הפיצוי הכספי המקסימלי שניתן לקבל על פי חוק. אם אתם מחפשים עו"ד נזיקין בחיפה או עו"ד נזיקין בקריות – עו"ד טל בייצר הוא הכתובת!