התיקון לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף רק לפני מספר שנים, שיפר בצורה משמעותית את היכולת של חייבים רבים (בתום לב כמובן) לבחור בהליך של פשיטת רגל במהדורה החדשה שלו, לשלם את החובות שלהם לפי יכולתם ולצאת לדרך חדשה לאחר מכן. למרות כל זאת אין התהליך כולו נצבע בצבעים ורודים ויש השפעה של הבחירה בדרך זאת במהלך התהליך ולאחריו.
במשך עשרות שנים האפשרות של פתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) היה הפתרון הסופי עבור ישראלים שנקלעו למצב שכזה. מדובר היה בתהליך שנמשך לאורך שנים ארוכות, הכביד עליהם כלכלית בצורה קשה מאוד לאורך התקופה הזאת וגם הדביק כתם גדול ובד"כ בולט על שמם והמוניטין שלהם.
משפחות רבות התפרקו בשל הגעה למצב שכזה ורבים לא הצליחו להתאושש מכך ולצאת לדרך חדשה לאחר מכן, בין אם כעצמאיים או כשכירים. לעתים גם קשרים חברתיים ומשפחתיים נפגעו בשל כך בעקבות ערבויות שונות שנחתמו קודם לכן עבור החייב וכעת סיבכו את החותמים עצמם.
לפני מספר שנים נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שבא להחליף את הגרסה הקודמת של הליך פשיטת רגל של אדם פרטי ולהקל על החייבים בכמה דרכים:
- עצירת כל ההליכים נגדם ע"י הנושים – הוצאה לפועל, עיקולים וכדומה
- בניית תכנית תשלומים מסודרת ועקבית עם תאריך יעד
- התשלומים חושבו כך שהותירו להם תקציב מספיק למחייה מכובדת
- בסיום התהליך החייבים זוכים לצו הפטר המעיד שהם נקיים מחובות
למרות שנדמה על פניו שמדובר בהליך "קסום" עבור החייבים הרי שלא כך הדברים. הם בכל זאת צברו חובות שלא עמדו בהחזרים שלהם ולכן יש למערכת סיבה לחוסר אמון כלשהו כלפיהם ופיקוח הדוק על התהליך כולו.
איך הדבר מתבטא בשטח?
צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי איננו "פרס" כלשהו לחייבים. על מנת שתהיה הסכמה להוצאת צו שכזה ותחילת התהליך המתבקש יש צורך שהחייב יוכיח שצבירת החובות שלו נעשתה בתום לב ובהתנהלות כלכלית לא נכונה בלבד.
כמו כן במהלך התקופה בה העניין נדון בבית המשפט, מבוצעת בדיקה מעמיקה לגבי יכולת ההכנסה של החייב, הרכוש והנכסים שבבעלותו וחייו הופכים שקופים עבור נאמן בית המשפט. לאחר תחילת התהליך חלות גם מגבלות שונות על החייב, שאינן קלות לכל אדם.
ההגבלות שחלות על חייב במהלך תהליך חדלות פירעון:
- הגבלה בבנקים – אין אפשרות לקבל כרטיס אשראי או תשלום בצ'קים אלא במזומן בלבד.
- איסור יציאה מהארץ – במהלך התהליך יידרש אישור מיוחד כדי לצאת לחוץ לארץ.
- שלילת רישיון – במקרים מסוימים אף יישלל רישיון הנהיגה של החייב.
- איסור בעלות על עסק – במהלך פרק הזמן של החזר החובות, אלא אם ייקבע שיש לכך סיבה בעלת משמעות להחזר החוב ולנושים, לא יתאפשר לאותו אדם להיות עצמאי או בעל חברה.
- מכירת חיסול – במהלך התהליך יש מצב ומכירת דירת המגורים או כלי הרכב של החייב יוצאו למכירה כדי לכסות חלק מהחובות שלו לנושים.
יש מקרים בהם חלים הגבלות נוספות על החייב, אך כל מקרה לגופו של עניין.
לסיכום, מומלץ לקבל ייעוץ ממקוד אצל עורך דין חדלות פירעון בטרם נכנסים להליך חדלות פירעון או הסדר חובות מול הנושים. עורך דין חדלות פירעון, יוכל לנתח את המצב ולהעניק ייעוץ שמותאם בצורה נכונה למצב שלך.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – משרד עורכי דין חדלות פירעון בחיפה אשר מעניק שירותים משפטיים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורכת דין חדלות פירעון בקריות או עורכת דין חדלות פירעון בעכו – המשרד הוא הכתובת!