מרבית העובדים בישראל מתבססים על קבלת משכורת חודשית המבוססת על שעות העבודה שלהם מדי חודש. החוק מגדיר את היקף שעות העבודה היומי לעובד וכל מה שמעבר לכך נחשב כשעות נוספות. בעסקים בהם יש שעות נוספות רבות יחסית ובכמות משתנה, מקובל לערוך הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות.
הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות הפך בשנים האחרונות לחלק חשוב בהסכם ההעסקה של עובדים רבים. מדובר על תשלום עבור שעות נוספות של העובד מעבר לשעות העבודה שקבועות בחוק. יש עסקים שהעובדים בהם שומרים על מסגרת שעות קבועה של 9 עד 5 לדוגמא, ולכן אין להם שעות נוספות, ואילו במקרים אחרים יש עבודות שכמעט באופן קבוע דורשות מהעובד שעות נוספות. אלו בד"כ יותר עבודות של שטח או עבודות ייצור שייתכן ומשתנים בהיקפם מדי חודש ובסבירות שיש בהם צורך לשעות נוספות.
מהו תשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
במקרים שכאלו, על מנת להיות הוגנים עם העובד ועם המעסיק, נהוג להסכים מראש על תשלום גלובלי עבור שעות נוספות, כל עוד הן ברמת הסביר והממוצע שמסכימים עליו. עסק שיודע שהיקף השעות הנוספות של העובד יהיה כ-25 שעות חודשיות יבסס את ההסכם על היקף שעות שכזה. יתכן וחודש אחד העובד יעבוד "רק" 22 שעות נוספות ואילו בחודש אחר יהיו אלו 29 שעות נוספות ולכן הממוצע סביר. במידה והשעות הנוספות יעלו או ירדו בצורה משמעותית ולאורך זמן, יש לערוך הסכם חדש.
תשלום גלובלי עבור שעות נוספות מונע ניצול של העובד או הרעה בתנאי העבודה שלו ומצד שני מאפשר למעסיק לדעת מה השכר החודשי שעליו לשלם לעובד כולל השעות הנוספות הצפויות.
האם יש תנאים מיוחדים לתשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
כמו כל הסכם העסקה מקצועי, כדאי לפנות למשרד עורך דין דיני עבודה כדי לערוך הסכם תשלום גלובלי לשעות נוספות שיעמוד בתנאים שקובע החוק. יש תנאים מסוימים שחשוב להקפיד עליהם וגם כל מקרה לגופו וייתכנו הבדלים בין הגדרת שעות נוספות בעבודה כזאת או אחרת. רק עורכי דין לדיני עבודה בקיאים בכך ויכולים להבטיח שההסכם שתערכו יהיה קביל מבחינה משפטית ומכסה את כל הצדדים בצורה הוגנת ויעילה.
התנאים להסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות הם:
- ההסכם יתייחס להיקף שעות ממוצע ריאלי שמוסכם בין העובד למעסיק ומקובל על שניהם.
- הסכום לתשלום גלובלי ייקבע מראש עבור ממוצע שעות נוספות שהוסכם עליו.
- על המעסיק חלה חובה לרישום השעות הנוספות של העובד ולוודא כי הם ברמת הסביר על פי ההסכם.
- בתלוש השכר תהיה הפרדה בין תשלום השכר השעתי השוטף ובין התשלום הגלובלי לשעות נוספות.
- התשלום עבור שעות העבודה הנוספות יהיה מעל שכר המינימום ותחת דיני העבודה בישראל.
יש לעמוד בכל התנאים הללו ולהקפיד עליהם כדי לוודא שאכן מדובר על הסכם הוגן בין מעסיק לעובד מבלי שמישהו מהם ייפגע בשל הסכם זה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה אשר מעניק ייעוץ משפטי לעובדים או מנגד ייעוץ משפטי למעסיקים בשלל סוגיות הרלוונטיות ליחסי עובד – מעביד בישראל.