שכירים רבים וגם עצמאיים לא יודעים מהי תאונת עבודה וחבל שכך. יש להבין שתאונת עבודה היא כל פגיעה שנגרמת בזמן העבודה במקום העבודה, בדרך אליו או ממנו. כלומר גם תאונת דרכים בדרך אל מקום העבודה שלכם או אפילו בדרך לכנס מקצועי מטעם העבודה שלכם, היא תאונת עבודה על פי חוק. בכל המקרים הללו אתם זכאים לתבוע את ביטוח לאומי לפיצויים.
בישראל מתרחשות מאות תאונות עבודה מדי יום. חלק מהמקרים הללו כוללים פגיעה פיזית במקום העבודה אך במקרים רבים אחרים מדובר על תאונת דרכים הקשורה לעבודה. יש הגדרות רבות של תאונת עבודה וחשוב להכיר אותן בין אם אתם שכירים או עצמאיים.
מהי תאונת עבודה בישראל?
אלו ההגדרות של פגיעה בעבודה בישראל:
- פגיעה במקום העבודה – פגיעה פיזית בזמן העבודה. עובד שהחליק ונפגע בגב, עובד שנפל עליו חפץ כבד ונפגע בראשו, עובד שנחתך בידו בזמן העבודה וכן הלאה.
- פגיעה בדרך לעבודה או ממנה – תאונת דרכים בדרך מהבית אל מקום העבודה או בחזרה ממקום העבודה לבית. חשוב להדגיש שהתאונה תיחשב תאונת עבודה רק אם אין סטייה מהותית בדרך בין מקום העבודה והבית.
- פגיעה במסגרת אירוע של העבודה – פגיעה בעת השתלמות, כנס מקצועי או יום גיבוש וכדומה תיחשב כפגיעה בעבודה. גם נסיעה מטעם העבודה לאירוע כזה או בחזרה ממנו אל הבית תיחשב, ללא סטייה מהמסלול בצור המהותית, תיחשב תאונת דרכים הקשורה לעבודה.
- מחלת מקצוע – נושא שלא כולם מודעים אליו הוא פגיעה בעבודה שגורמת למחלה. דוגמא לכך היא עובדת שמועסקת לאורך זמן במפעל מזהם (חומר מסרטן וכדומה) או עובד באתר בנייה שחשוף לרעש רב של קידוחים שפגעו באיכות השמיעה שלו. כל אלו נחשבים מחלת מקצוע.
בכל מקרה שכזה מומלץ לפנות לשירותי עורך דין תאונות עבודה שעוסק בתחום ויכול לבחון את המקרה שלכם ולתת לכם הכוונה כיצד להתנהל ומה האפשרויות העומדות בפניכם בכל הקשור לתביעה מול ביטוח לאומי או תביעה של חברת הביטוח במקרה של תאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה ממנה. לעתים ביקור קצר אצל עורך דין נזיקין יכול להיות שווה לכם עשרות עד מאות אלפי שקלים.
איך יש להתנהל לאחר פגיעה בעבודה?
לאחר תאונת עבודה יש לנסות ולהקפיד על כמה פעולות חשובות ביותר להמשך הדרך ולאפשרות שלכם לקבל את מקסימום הפיצויים האפשריים מביטוח לאומי ו/או חברת הביטוח.
- תיעוד האירוע – חשוב לתעד היטב את האירוע כולל צילומים וגביית עדויות מעדים במקום. אם אתם לא יכולים לתעד בעצמכם אז כדאי לבקש מהם לצלם ולהעביר לכם את המצולם לסלולר.
- פניה לקבלת טיפול – חובה לגשת למרפאה או לחדר מיון לקבלת טיפול או בדיקה של רופא. יש לציין שמדובר על תאונת עבודה או תאונת דרכים הקשורה לעבודה. גם במקרים של חבלות "קלות" יחסית יש להתפנות לבדיקה רפואית ותיעוד שלה.
- החתמה של המעסיק – יש להחתים את המעסיק שלכם על טופס 250 של ביטוח לאומי. זהו טופס תאונת עבודה והוא חשוב להמשך.
- איסוף מסמכים – כעת יש להקפיד שכל המסמכים ייאספו בצורה מסודרת עד להגשת התביעה. הוצאות על תרופות, רופאים מומחים, טיפולים שונים וכן הלאה יש לתעד ולאסוף בצורה מסודרת.
לסיום מגיעים לשלב התביעה – כשיש לכם את כל החומר הדרוש אתם זכאים לתבוע את ביטוח לאומי לא יאוחר מ 12 חודשים מיום האירוע.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס – עורך דין נזקי גוף, אשר עוסק במתן ייעוץ משפטי, הגנה וייצוג לנפגעים בתאונות עבודה קטנות וגדולות כאחד מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח והפנסיה.