עובדים שכירים מחכים ליום תשלום השכר שלהם בתאריך המיועד לכך, וכאשר אינם מקבלים את שכרם עד היום התשיעי לאחר מועד התשלום המיועד, מדובר על הלנת שכר כלפיהם. במקרה כזה העובדים זכאים לתבוע פיצויים מהמעסיק המחושב מהיום המקורי בו היו אמורים לקבל את שכרם.
זכויות העובדים בישראל נוגעות גם לתשלום השכר המגיע להם בזמן שנקבע לכך. מעסיק אשר איננו משלם את כל השכר או חלקו לפחות 9 ימים אחרי אותו זמן שנתקע לכך, חוטא בהלנת שכר שהיא עבירה על החוק. במקרה כזה העובד רשאי להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק בגין הלנת שכר.
מה כוללת תביעת פיצויים בשל הלנת שכר?
חישוב הפיצויים שהעובד יכול לתבוע מהמעסיק מבוסס על השכר המולן. שכר זה הוא השכר שהעובד לא קיבל עד לפחות 9 ימים מהמועד שנקבע לכך והוא כולל רק את שכר העבודה ללא תשלומים נלווים או החזרי הוצאות.
שכר העבודה שכלול במסגרת חישוב פיצויי הלנת שכר כולל שכר עבור חגים, שעות נוספות, פריון עבודה ותשלומים אחרים שמגיעים לעובד עקב ובמשך עבודתו. החישוב הוא על פי השכר ברוטו של העובד, למעט ניכוי הוצאות שהעביר המעסיק (אם עשה זאת) למס הכנסה, ביטוח לאומי וכדומה. אז יחושב השכר נטו לאחר ניכויים אלו.
דמי הבראה, החזר הוצאות נסיעה, הוצאות טלפון, אש"ל ושאר הוצאות נלוות לא נכללות בתחשיב של פיצויים בשל הלנת שכר לעובד.
איך מחושבים פיצויים בגין הלנת שכר?
התחשיב של הפיצויים אותם ניתן לתבוע מהמעסיק בגלל הלנת שכר מחושבים במבנה זה:
- עבור השבוע הראשון שלאחר מועד התשלום של שכר העבודה – פיצויי בסך של 5% מהשכר המולן.
- עבור כל שבוע שלאחר מכן – פיצויי בסך של 10% מהשכר המולן.
לסכומים אלו מתווספים הפרשי הצמדה לפי שיעור עליית המדד בין התאריך המקורי ועד יום התשלום בפועל, בתוספת של 20% על הסכום הכולל של השכר המולן (עבור חלק מחודש יחושבו 20% באופן יחסי).
דוגמא לחישוב פיצויים של הלנת שכר:
שכרו של עובד הוא 6000 ₪ לחודש ולא שולם במשך חודשיים שלמים.
עבור השבוע הראשון הפיצויים הם 300 ₪. (5% מהשכר).
עבור כל שבוע נוסף (היו 8 שבועות נוספים כאלו) הפיצויים הם 600 ₪ לכל שבוע (10% מהשכר). כלומר 4800 ₪.
סך הכול יכול העובד לתבוע פיצויים על סך 5100 ₪.
בית הדין לא ממהר לאשר פיצויים במלוא הסכום שלהם אם למעסיק הייתה טעות כנה או נסיבות שלא בשליטתו שמנעו את האפשרות לתשלום (שביתה בבנקים לדוגמא, מלחמה וכדומה).
איך תובעים פיצויים בגין הלנת שכר?
את תביעה כדאי להגיש בבית הדין האזורי לעבודה באמצעות עורך דין דיני עבודה.
במידה והמעסיק שילם את השכר, ניתן לתבוע פיצויים על הלנת השכר עד 60 יום מהמועד בו שולם ולבקש הארכה ל 90 יום במקרים מסוימים.
במידה והשכר לא שולם ניתן לתבוע עד שנה מהיום בו נחשב השכר כמולן. עבור שכר העבודה עצמו ניתן להגיש תביעה עד 7 שנים ללא כל קשר.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עו"ד לדיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייעוץ לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עו"ד לדיני עבודה בחיפה או עו"ד לדיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!