התקופה האחרונה הובילה ישראלים רבים לצבירת חובות שהולכים ותופחים וכעת על העלאות הריבית של בנק ישראל, יש צפי של עשרות אלפי משפחות נוספות להגיע למצב כלכלי קשה ואי יכולת עמידה בחובות שלהם. במקרים שכאלו הנושים פונים להוצאה לפועל ומתחיל סחרור פיננסי ונפשי. יש כמה פתרונות למצב הזה וכדאי להכיר את האפשרויות השונות על כל צרה שלא תבוא.
צבירת חובות ואי יכולת פירעון שלהם איננה מעשה מתוכנן או בכוונה של החייב. המצב הכלכלי בישראל עם יוקר מחייה גבוה ומחירי דיור (ומשכנתא) מרקיעי שחקים, מוביל משפחות רבות לקרוס כלכלית ולהיקלע למצב בו הנושים שולחים מכתבים איום או פונים לשירותי הוצאה לפועל כדי לממש את החובות אליהם.
המצב הזה מקשה על המשך שגרת החיים ומוביל לא רק ללחץ כלכלי אלא גם להשפעות הרסניות מבחינה נפשית, חברתית ומשפחתית. לכן יש צורך במציאת פתרון נוח לסיטואציה הזאת ויש כמה אפשרויות שכאלו, כאשר הקיצונית מכולם היא הכרזה על פשיטת רגל אך יש גם אפשרות נפוצה אחרת, זאת של הסדר חוב.
מהו הסדר חוב?
במקרה של צבירת חוב, הנושים שחייבים להם כספים פונים להוצאה לפועל או בית המשפט במטרה לקבל את כספם ומפעילים לחץ על החייב באמצעות עיקול חשבון הבנק שלו, בקשה לעיקול של נכסים ורכוש, הפיכה שלו לחייב מוגבל ומניעת פעולות שונות בבנק, הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ, פגיעה בדירוג האשראי ויצירת קושי לקבל הלוואה או משכנתא וכן הלאה.
באמצעות הסדר חוב אתם יכולים לנסות ולהגיע להסדר על החזר של חלק מהחוב לאותו הנושה או נושים שלכם. יש לעשות זאת כמובן באמצעות עורך דין פשיטת רגל שילווה אתכם בכל התהליך ויתנהל מול עורכי הדין או המחלקה המשפטית של הנושים.
חלק מהליך של הסדר חוב הוא הקפאת הליכים נוספים נגדכם על ידי הנושים. כלומר הם לא יגישו בקשות חדשות למימוש החוב או יבקשו עיקולים והגבלות נוספים נגדכם. בעת הליך הסדר חוב המטרה של כל הצדדים אמורה להיות הגעה להסכם שמקובל על כולם ומימוש שלו כמובן מצב החייב לכפי הנושים.
כעת, כשיושבים סביב השולחן ומנסים למצוא פתרון שכזה, לרוב מגיעים להסכמות על החזר של חלק מהחוב, לעתים בשיעור של כמה עשרות אחוזים ממנו ואף פחות מכך ובפריסה ארוכת טווח, בד"כ של 24-48 חודשים.
חשוב להבין שלמרות שהדבר נשמע לא הגיוני להסכמה של הנושים, הרי שהאפשרויות האחרות שלהם היא להתמודד על הליך משפטי ארוך ויקר עבורם (תשלום לעורכי דין ואגרות שונות) שבסופו בספק יקבלו סכומי כסף גבוהים ממה שמוצע להם בהסדר החוב. כמו כן לחייב תמיד יש אפשרות להכריז על עצמו פושט רגל ואז ההליך כולו מתארך ובסיומו גם כן יש ספק לגבי מידת החזר החוב של החייב לנושים.
המאמר נכתב בשיתוף עם Law Point – משרד עורכי דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי אשר מעניק ליווי וייעוץ לחייבים בפריסה ארצית. אם אתם מעוניינים לבצע הסדר חוב מול אחד הבנקים הגדולים (הסדר חוב מול בנק הפועלים, הסדר חוב מול בנק מזרחי טפחות וכדומה), חברות האשראי או ספקים – Law Point היא הכתובת!