תאונות עבודה הן תחת הגדרה רחבה מבחינת החוק ונוגעות לתאונה במקום העבודה, בדרך אל מקום העבודה או בחזרה ממנו, במסגרת פעילות הקשורה לעבודה ואפילו מה שמוגדר כמחלת מקצוע, בסיווג של מחלות מוכרות לסוגי עבודה מסוימים. במקרה של תאונת עבודה יש לפעול נכון וללא טעויות כדי להגן על הזכויות הסוציאליות שלכם ולקבל את המקסימות המגיע לכם על פי החוק.
מאות תאונות עבודה מתרחשות בישראל מדי יום. יש תאונות הנגרמות במקום העבודה ויש אחרות שהן בדרך אל מקום העבודה. בדרך ממקום העבודה הביתה או במסגרת של פעילות הקשורה לעבודה (השתתפות בקורס מקצועי, השתלמות, כנס וכו'). כמו כן יש מחלות מקצוע שנגרמות עקב עבודה במקום עבודה מסוים או בעבודה שחוזרת על עצמה לאורך שנים.
מה עושים במקרה של תאונת עבודה?
במידה ואתם מעורבים בתאונת עבודה כלשהי, מומלץ להקפיד על התנהלות נכונה כדי למקסם את האפשרויות שלכם בהמשך במקרה של תביעה. פניה לשירותי עורך דין תאונות עבודה הוא דבר הכרחי אך יש כמה פעולות שתאלצו לבצע אפילו מוקדם יותר.
מה עושים כשנפגעים בעבודה:
- תיעוד האירוע – כדאי לצלם תמונות ווידאו של זירת האירוע, עדים שיכולים להיות רלוונטיים וכלי רכב מעורבים אם זאת תאונת דרכים.
- מציאת עדים – אם יש עדים לאירוע תבקשו את השם ומספר הסלולרי שלהם למקרה שתזדקקו להם בהמשך.
- להתפנות לבדיקה ו/או טיפול – חובה לפנות למוסד רפואי קרוב שיבדוק אתכם. יש לדווח שם שאתם נפגעים עבודה או מעורבים בתאונת עבודה ולבקש שזה יצוין במסמכים הרפואיים.
- החתמת מעסיק – במקרה של עובד שכיר יש לבקש מהמעסיק לחתום על טופס פגיעה בעבודה (טופס 250) ואם אתם עצמאים יש למלא את הטופס המיועד לכך (טופס 283).
- אישור מחלה – יש לגשת עם הטופס מהסעיף הקודם כדי לקבל אישור מחלה לנפגעי עבודה.
- דיווח למשטרה – נוגע בעיקר לתאונות דרכים אך לא רק. יש לדווח למשטרה על התאונה ולבקש העתק של הדיווח.
- תיעוד רפואי – את כל הבדיקות, הצילומים, הטיפולים או התרופות שתקבלו יש לתעד בצורה מסודרת בתיקיה שמיועדת לכך. תתפלאו כמה מסמכים אתם תאספו די מהר.
- תיעוד הוצאות – תאונת עבודה יכולה להוביל להוצאות רבות על נסיעות לבדיקות, רכישת תרופות או עזרים רפואיים ואף תשלום עבור רופאים מומחים. יש לרכז את כל ההוצאות הללו במקום מסודר.
- פניה לעורך דין – מומלץ לעשות זאת כמה שיותר מוקדם. יש לפנות אל עורך דין נזיקין כדי שיבחן את המקרה שלכם וימליץ מה האפשרויות שעומדות לפניכם החל מאפשרות הגשת תביעה מול הביטוח הלאומי ועד תביעה של חברת הביטוח של כלי רכב המעורבים בתאונה או את חברת הביטוח של המעסיק שלכם אם יש סיבה לכך.
- הגשת תביעות – כעת אתם בשלב של הגשת תביעות על פי הנחיית עורך הדין שלכם ובליווי משפטי שלו כמובן.
לסיכום נציין שיש לכם זכויות רבות וחשוב לקבל את המגיע לכם בהתנהלות נכונה ותביעה של הגורמים הרלוונטיים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד קרן נדרי – עורכת דין נזיקין בגליל אשר מעניקה ייצוג משפטי מבוסס הצלחה (אחוזים) לנפגעים ובני משפחותיהם במגוון רחב של מצבים החל מתאונות עבודה ועד תאונות דרכים, תאונות תלמידים ועוד.