בני זוג שעומדים לפני כניסה מתחת לחופה ויש בניהם הבדלים משמעותיים בכל הקשור לנכסים, הון או רכוש, מומלץ שיערכו בניהם הסכם ממון שמסדיר את חלוקת הרכוש וההון שלהם במקרה של גירושין בעתיד. נכון, אין מדובר במהלך רומנטי כל כך, אך אחוזי הגירושין הגבוהים בישראל (מעל 30%) מוכיחים כמה חשוב לערוך הסכם ממון לפני נישואים.
סוגיות רכושיות הן הבסיס למאבקים משפטיים מורכבים בכל הליך גירושין. בשל כך מומלץ מאוד לערוך הסכם ממון לפני נישואים אם יש הבדלים ברכוש ובהון של בני הזוג. רק הסכם ממון לפני נישואים יסדיר מראש מדיניות יחסים ממונית בצורה ברורה ויגן עליכם בעת גירושין. יש מי שמכנים זאת פוליסת ביטוח כלכלית…
האם יש סיבה לערוך הסכם ממון?
עריכת הסכם ממון לפני נישואין היא לא רק המלצה אלא חובה של ממש כלפי עצמכם במקרים רבים. היום יותר מתמיד יש ביקוש גואה לעריכת הסכם ממון לפני נישואים.
הסיבות לכך הן 2 בעיקר:
- אחוז הגירושין – בישראל בכל שנה יש כ 30% מתגרשים ביחס למתחתנים. הסטטיסטיקה העגומה הזאת רק הולכת ומחריפה מדי שנה.
- גיל הנישואין – במילניום הנוכחי גיל הנישואים עולה מדי שנה ולכן יש מתחתנים כשהם כבר מבוססים כלכלית הרבה יותר ביחס לצד השני בנישואים.
שני הסעיפים שציינו מובילים רבים להבין טוב יותר מבעבר את החשיבות שיש לעריכת הסכם ממון.
מדוע כדאי לערוך הסכם ממון לפני נישואין?
יש זוגות שבוחרים לערוך הסכם ממון אחרי נישואין ולא לפניו. הדבר אפשרי ואף מומלץ במקרים מסוימים. יחד עם זאת יותר קל לטפל בסוגיה המורכבת והרגישה הזאת לפני נישואין ולא לאחריהם. אין מדובר הרי במצב בו צד אחד התעשר לפתע לאחר הנישואין והצד השני לא. מדובר בעיקר על חסכונות ונכסים שנצברו טרם הנישואין ולכן כדאי שלא להכניס אותם מראש לתוך מערכת הנישואין הקרובה. אח"כ העניין יהיה רגיש ובעייתי אף יותר.
איך ניתן להציג את הרצון להסכם לצד השני?
הנושא רגיש ומורכב ללא ספק, אך אין מה לעשות ולעתים חייבים לעבוד גם מהראש ולא רק מהלב. כאשר יש נכסים, רכוש והון רבים לצד אחד ואילו הצד השני במצב שונה, או במצב והצד אחד עתיד לרשת רכוש והון רבים בעתיד, מומלץ מאוד לשוחח על כך טרם הנישואין ולהסכים על עריכת הסכם ממון.
חשוב לגשת לצד השני בצורה רגישה ולהסביר את הסיטואציה. אפשר במידת הצורך גם "להאשים" את ההורים שמתכננים להעביר ירושה עתידית או לתת כספים רבים לזוג הטרי (לרכישת דירה לדוגמא) ושהם מתנים זאת בהסכם ממון. כמו כן אפשר לערוך הסכם ממון מדורג בו כל כמה שנים כל מתנה או ירושה שכאלו יהפכו למשותפים וכן הלאה. צריכים להתעקש על הסכם ממון אך להיות רגישים לצרכים ולרצונות של הצד הנשי גם כן כמובן.
בישראל הסכם ממון בין ידועים בציבור נקרא הסכם חיים משותפים והוא חשוב לא פחות ואף יותר מזה של נשואים.
לסיכום, יש הרבה תחום אפור במערכת יחסים של ידועים בציבור וכדי למנוע מחלוקות עתידיות בין בני הזוג או בין יורשים של אחד מהם, כדאי לערוך הסכם ממון שכזה מראש ולהימנע ממאבקים משפטיים מיותרים.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין לענייני משפחה, אשר מתמחה כניסוח של הסכמי ממון לפני/אחרי הנישואין ובין ידועים בציבור בפריסה ארצית. לעוד עורכי דין מומלצים בבאר שבע, ניתן לגשת אל Lawpedia האנציקלופדיה המשפטית.